Bereken in 3 seconden hoeveel geld u kunt besparen. Klik op deze knop!
Bereken

“Ontdek hoe je duizenden euro's bespaart met groene energie

Ontvang gratis een persoonlijke rapport.

Page content

Zonnepanelen: definitie en uitleg

Zonnepanelen: definitie en uitleg

Zonnepanelen, ook wel een fotovoltaïsche paneel genoemd, zijn panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Zonnepanelen werden als eerste toegepast in de ruimtevaart. Fotovoltaïsche cellen worden op panelen gemonteerd, waardoor deze duurzame energie opleveren.

Zonnepanelen komen voor in verschillende vormen:

  1. Monokristallijn: panelen gemaakt van zonnecellen die bestaan uit één kristal. Deze panelen zijn te herkennen aan het egale zwarte uiterlijk. Deze panelen hebben het hoogste rendement, enkele procenten meer dan Polykristallijne panelen, maar zijn wel iets duurder. Deze panelen worden vaak gekozen als er beperkte ruimte is. Ook wordt deze vaak gekozen omdat veel mensen deze mooier vinden.
  2. Polykristallijn: panelen met meerdere grove kristallen. Een Polykristallijne zonnepaneel heeft een soort gebroken schervenpatroon. Polykristallijnen panelen zijn goedkoper, maar hebben er iets lager rendement dan Monokristallijne zonnepanelen. Deze vaak blauwachtige panelen, worden vaak gebruikt op platte daken en wanneer er voldoende ruimte beschikbaar is.
  3. Amorf: amorfe panelen bevatten geen kristallen maar poeder. Deze panelen zijn hierdoor zeer buigzaam. Het rendement van amorfe zonnepanelen is het laagst van deze drie. Ondanks de lagere prijs, worden deze zonnecellen minder gebruikt voor zonnepanelen.

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. de opwaartse hellingshoek. Zonnepanelen in Vlaanderen en Nederland, leveren het hoogste rendement wanneer deze zijn geplaatst in hellingshoek van 35-36°. Bij een hellingshoek van 20° en 60° is de jaaropbrengst circa 5% lager.
  2. De zijwaartse hoek. De optimale hoek is 5° ten westen van het Zuiden. Tussen zuidoost en zuidwest is het rendement op jaarbasis slechts 5% lager.
  3. Het oppervlak (lengte maal breedte).
  4. Het percentage van de energie dat wordt omgezet in elektriciteit. Dit verschilt per type zonnepaneel. Per jaar daalt het rendement tussen 0,4% en 1%. De meeste fabrikanten garanderen een opbrengst na 25 jaar van 80%.
  5. De hoeveelheid zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Zonnepanelen werken ook als het bewolkt is, omdat wolken slechts een deel van het zonlicht tegenhouden. Dichtbij de evenaar is de opbrengst het hoogst. Op plaatsen waar minder bewolking is, zoals aan de Franse Rivièra, levert de zon circa anderhalf keer zoveel energie als in Nederland.
  6. Het aantal uren zon per jaar zonder bewolking. Texel heeft 20% meer zonuren dan het oosten van Nederland.
  7. Hoe hoger de temperatuur, hoe minder vermogen er wordt opgewekt. Bij elke 10° temperatuurstijging, daalt het rendement ongeveer met 5%.

Zonnepanelen vragen weinig onderhoud. Aangeraden wordt tweemaal per jaar de zonnepanelen schoon te spoelen. Eventueel met een zachte borstel. Vuil op een zonnepaneel vermindert het rendement. Bij schuin geplaatste panelen zal de regen een groot deel van het vuil wegspoelen. Door een nanocoating aan te brengen, ontstaat er minder aanslag op de panelen, waardoor het rendement hoog blijft.

 

 

Comment Section

0 reacties op “Zonnepanelen: definitie en uitleg

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: