Bereken in 3 seconden hoeveel geld u kunt besparen. Klik op deze knop!
Bereken

“Ontdek hoe je duizenden euro's bespaart met groene energie

Ontvang gratis een persoonlijke rapport.

Page content

Welke subsidie krijg je op zonnepanelen?

De landelijke subsidie op zonnepanelen is voor particulieren afgeschaft. Vanuit de gemeente en provincie zijn er nog wel subsidies beschikbaar. Voor bedrijven bestaan er nog wel verschillende subsidie vormen. Voor particulieren is subsidie, door een forse reisdaling van de afgelopen jaren overigens ook niet meer nodig. Zonnepanelen kunnen prima concurreren met grijze stroom. Niet alleen is zonne-energie schoner, het is ook al snel de helft goedkoper.

Btw op zonnepanelen terugkrijgen

Particulieren kunnen de btw op de aanschaf van zonnepanelen terugvragen. Dit scheelt al snel 21% op de aanschafkosten. Dit komt door een uitspraak van een Europese rechter, die oordeelde dat als je stroom terug levert aan het net, je btw ondernemer bent. Een particulier hoeft zich overigens hiervoor niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

21% korting op de aanschaf en installatie van zonnesystemen

Het terugkrijgen van de btw is overigens interessanter dan de subsidieregelingen die in het verleden werden gegeven. Zowel de btw op de aanschaf van de zonnepanelen, de omvormer en de onderbouw als de installatie kan worden teruggevraagd.

Salderingsregeling

Eigenaren van zonnepanelen mogen de terug geleverde energie salderen met de afgenomen energie. Hierdoor hoef je geen energiebelasting te betalen over dit gedeelte. Minister Kamp heeft aangegeven dat deze salderen tot 2020 van kracht blijft. Het belastingvoordeel voor particulieren wordt geschat op € 40.000.000.

Zeezout accu’s en andere interessante ontwikkelingen

Als de regeling na 2020 zal worden versoberd, dan kan gekeken worden naar accu’s. De ontwikkeling van de accu’s maakt op dit moment een enorme groei door. De overdag opgewekte energie kan dan ‘s avonds worden gebruikt. Interessante ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld accu’s op basis van zeezout en accu’s die werken met de verschillen in lading tussen zoet en zout water.

Voor bedrijven kennen we onder andere:

 • kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA),
 • een stimulering duurzame energieproductie (SDE+),
 • een energie investeringsaftrek (EIA),
 • een milieu-investeringsaftrek (MIA) en
 • een willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL).

Ook kunnen ondernemers gebruik maken van financiering waarbij slechts 0,5 tot 1% aan rente hoeft te worden betaald.

75% besparen op je stroomkosten

Omdat zonnepanelen tegenwoordig 25 jaar of langer meegaan, betaal je per kilowattuur minder dan stroom die wordt opgewekt door bijvoorbeeld een kolencentrale. Via Eigenstroom.com is het met de laagste prijs garantie mogelijk om in plaats van € 0,20 per kilowattuur, nog maar slechts € 0,05 per kilowattuur te betalen. Toch besparing van 75%.

Sportverenigingen en sportstichtingen

Voor specifieke doelgroepen zijn soms nog wel subsidies beschikbaar. Denk aan sportverenigingen en boeren die nog asbest hebben verwerkt in hun dak. Voor sportverenigingen is er de subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties. Deze subsidieregeling richt zich op sportverenigingen en sportstichtingen. Het subsidiepotje voor 2016 is echter leeg. Vanaf 2017 is er weer budget beschikbaar, aldus de website www.rvo.nl

Maximaal € 125.000 subsidie per aanvraag

Voor sportverenigingen bedraagt de subsidie 30% en voor sportstichting een 15%. Er kan maximaal € 125.000 subsidie per aanvraag worden toegekend. Subsidie-aanvragen onder € 3000 worden niet gehonoreerd. In 2016 was € 6.000.000 beschikbaar. In 2017 is waarschijnlijk weer € 6.000.000 te verdelen.

 

Bereken hoeveel u kunt besparen

 

  Comment Section

  0 reacties op “Welke subsidie krijg je op zonnepanelen?

  Plaats een reactie


  *


  Klik gerust eens door onze categorieën heen: