Bereken in 3 seconden hoeveel geld u kunt besparen. Klik op deze knop!
Bereken

“Ontdek hoe je duizenden euro's bespaart met groene energie

Ontvang gratis een persoonlijke rapport.

Page content

Wat is een zonnepaneel?

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel zet zonne-energie om in elektriciteit. Dit gebeurt door de zonnecellen die licht energie omzetten in bruikbare elektrische energie. De zonnecellen zijn gemaakt van silicium dat uit twee lagen bestaat. Wanneer er ligt op schijnt, gaat er elektrische stroom lopen. Daarom heette zonnecellen ook wel fotovoltaïsche cellen.

Rendement van een zonnepaneel

Zonnepanelen maakt gebruik van daglicht. In die zin is de naam zonnepaneel verwarrend. Er hoeft geen zon op te schijnen om toch energie op te wekken. Het rendement van een gemiddeld zonnepaneel ligt tussen 10 en 20%. Cellen met een hoger rendement zijn meestal onevenredig veel duurder.

Afgelegen gebieden

Zonnepanelen vindt men vaak terug op plaatsen waar het te duur of onmogelijk is om gebruik te maken van het energienetwerk. We komen zonnepanelen dan ook regelmatig tegen op bijvoorbeeld zeiljachten, lichtboeien, lantaarnpalen op afgelegen kruispunten of een afgelegen dorp bijvoorbeeld Rema in Ethiopië.

Onderhoud van zonnepanelen

Zonnepanelen vragen weinig onderhoud. Periodiek schoonmaken met wat water is vaak al voldoende. Een flinke regenbui spoelt vaak al het nodige vuil weg. Hardnekkig vuil kan met behulp van een zachte borstel worden verwijderd.

Zonnecollector kan gaan lekken

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonneboiler of zonnecollector. Zonnecollector zet licht om in warmte, bijvoorbeeld voor de verwarming van een huis of warm water. Een zonnepaneel heeft als voordeel dat er geen water doorheen stroomt. Bij een zonnecollector zien we regelmatig lekkage ontstaan waardoor het systeem moet worden vervangen. Een zonnepaneel gaat tegenwoordig 25-30 jaar mee.

Een hoger rendement

Na verloop van tijd neemt de opbrengst van een zonnepaneel licht af. Elk jaar wordt circa 0,5 % minder stroom opgewekt. Na 25 jaar is het rendement van zonnepanelen circa 12 ½% lager dan in het eerste jaar. Na 25 jaar heeft het zonnepaneel al dubbel en dwars zijn geld opgeleverd. Zeker omdat de kosten van zonnepanelen de afgelopen jaren fors zijn gedaald.

Bereken hoeveel geld u kunt besparen met zonnepanelen.

 

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is een zonnepaneel?

    Plaats een reactie


    *


    Klik gerust eens door onze categorieën heen: