Bereken in 3 seconden hoeveel geld u kunt besparen. Klik op deze knop!
Bereken

“Ontdek hoe je duizenden euro's bespaart met groene energie

Ontvang gratis een persoonlijke rapport.

Page content

Wat is de prijs van zonnepanelen?

Wat is de prijs van zonnepanelen?

Zonnepanelen variëren enorm in prijs. In de afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds goedkoper geworden. De gemiddelde terugverdientijd bedraagt nu vijf tot 9 jaar. Dit komt overeen met een rendement van minimaal 10%. Een veelvoud ten opzichte van de rente op spaarrekeningen. Steeds meer particulieren stappen daarom over op zonne-energie.

De opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van de zonnepanelen is minstens zo belangrijk als de prijs van zonnepanelen. Het gaat u immers om het geld dat u kunt besparen met uw investering. De prijs van zonnepanelen wordt onder andere bepaald of de cel gemaakt is van monokristallijn of polykristallijn.

Monokristallijn of polykristallijn

Monokristallijn is duurder, maar heeft een hogere opbrengst. Polykristallijn is goedkoper, maar worden over het algemeen minder mooi gevonden (de bekende blauwe panelen). De productie van polykristallijn is goedkoper, wat tot uitdrukking komt in een lagere prijs.

Goedkope fabrikanten van zonnepanelen

De kwaliteit van zonnepanelen bepaalt natuurlijk ook de prijs. Zo zijn er tegenwoordig fabrikanten die losse componenten assembleren. Besparen op de productiekosten heeft natuurlijk ook een keerzijde. Een te korte tijd voor het lamineren bijvoorbeeld kan zorgen dat de lagen loslaten, waardoor het rendement wordt verlaagd of de panelen helemaal niet meer functioneert.

Garanties op zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen wordt ook bepaald door de garantie die wordt gegeven door de fabrikant. Zo kennen we product garantie en tegenwoordig ook opbrengstgarantie. Een opbrengstgarantie geeft de zekerheid dat er een minimale hoeveelheid kilowattuur wordt gegenereerd.

Voor A kwaliteit zonnepanelen en omvormer met opbrengstgarantie voor 10 jaar bedraagt de gemiddelde prijs:

8 zonnepanelen leveren circa 2068 kWh.

Het totale systeem inclusief installatie kost circa € 2850

De kilowattuurprijs voor de komende 25 jaar komt daarmee uit op circa € 0,09.

 

12 zonnepanelen leveren circa 3100 kWh.

Het totale systeem inclusief installatie kost circa € 3950

De kilowattuurprijs voor de komende 25 jaar komt daarmee uit op circa € 0,085.

 

16 zonnepanelen leveren circa 4135 kWh.

Het totale systeem inclusief installatie kost circa € 5062

De kilowattuurprijs voor de komende 25 jaar komt daarmee uit op circa € 0,08.

 

Btw-teruggave

De prijs van zonnepanelen valt 21% lager uit door de teruggave van btw. Een Europese rechter heeft bepaald dat door het terug leveren van stroom aan het net, particulieren als btw ondernemer kunnen worden aangemerkt.

Subsidie- en aftrekmogelijkheden voor bedrijven

Voor bedrijven bestaan er diverse subsidie- en aftrekmogelijkheden. Zo bestaat er onder meer een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), een stimulering duurzame energieproductie (SDE+), een energie investeringsaftrek (EIA), een milieu-investeringsaftrek (MIA) en een willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Daarnaast zijn er lokale maatregelen waarvan ondernemers gebruik kunnen maken, zoals leningen met een rente van 0,5 tot 1%.

De prijs van zonnepanelen is enorm gedaald

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren zo ver gedaald en het rendement is zover verbeterd, dat zonne-energie met gemak kan concurreren met grijze stroom. Bereken hoeveel u kunt besparen door over te stappen op zonne-energie.

  Comment Section

  1 reactie op “Wat is de prijs van zonnepanelen?


  Door Ton op 8 juli 2017

  Zit in deze berekening ook onderhoudskosten en jaarlijkse apk voor systeem?
  Of is dit alleen aanschafkosten met of zonder btw teruggave?

  Plaats een reactie


  *


  Klik gerust eens door onze categorieën heen: