Bereken in 3 seconden hoeveel geld u kunt besparen. Klik op deze knop!
Bereken

“Ontdek hoe je duizenden euro's bespaart met groene energie

Ontvang gratis een persoonlijke rapport.

Page content

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van veel factoren. Niet alleen de hoeveelheid zonlicht, maar ook het rendement van het zonnepaneel: hoeveel zonlicht wordt omgezet in stroom. En zijn de zonnepanelen parallel of in serie geschakeld? Hoe warm worden de zonnepanelen?

Dak op het zuiden

Helaas schijnt de zon en Nederland niet iedere dag. En het maakt uit of je in het westen of oosten van Nederland woont, waar er minder zonuren zijn. En ligt het dak op het zuiden zodat het dak het grootste deel van de dag zonlicht opvangt? En hoe is de hellingshoek van u dak? Deze factoren bepalen mede wat de opbrengst van zonnepanelen is.

Opbrengst zonnepanelen op andere daken

Het meest ideaal is een dak op het zuiden. Maar omdat de kosten van zonnepanelen de afgelopen jaren fors zijn gedaald, zijn ook andere daken inmiddels geschikt. Op een plat dak kunt u natuurlijk de zonnepanelen op het zuiden richten.

Platte daken

Ook de hellingshoek van het dak speelt een rol het meest ideaal is een hoek van 35°. Bij schuin dak worden de zonnepanelen altijd in dezelfde hoek geplaatst als het dak. Bij een plat dak kan de meest ideale hellingshoek worden gebruikt. Het nadeel van een plat dak is dat de kosten van de onderbouw voor een plat dak hoger zijn.

Zoninstraling

In de afbeelding is af te lezen hoeveel zonstraling er is op basis van de hellingshoek en de oriëntatie ten opzichte van de zon. Het meest optimale is dus een hellingshoek van 35° een dak op het zuiden, waar de zwarte stip staat. Bij een dak op het zuiden is een hellingshoek van 15° tot 60° optimaal.

Zonnepanelen in serie schakelen

Schaduw en zonnepanelen

Schaduw bepaalt ook hoeveel opbrengst zonnepanelen genereren. Zeker wanneer zonnepanelen in serie worden geschakeld, wordt de opbrengst bepaalt door de zwakste schakel. Dit is te vergelijken met het plaatsen van een aantal batterijen achter elkaar. Als we batterijen met de verschillende capaciteit in serieschakeling, dan zal het totale capaciteit gelijk zijn aan die van de kleinste batterij.

Parallel schakelen

Een oplossing hiervoor is om de zonnepanelen parallel te schakelen. Hiervoor kunnen micro-omvormers worden gebruikt die van gelijkspanning direct wisselspanning maken. Het voordeel hiervan is dat als er iets met een zonnepaneel gebeurt, dit geen nadelige gevolgen heeft voor de rest van de zonnepanelen.

Hogere spanning betekent minder verlies

Het parallel schakelen van zonnepanelen is duurder dan een stringomvormer. Het voordeel van een serieschakeling is dat je de spanning bij elkaar kunt optellen. 10 batterijen van 1,5 volt geven 15 volt. Een zonnepaneel geeft circa 33 volt. 10 zonnepanelen van 33 volt leveren circa 330 volt. Deze hogere spanning heeft het voordeel dat er minder verlies is.

Hoogspanning

Alle onderdelen van de zonnepanelen (cellen, kabels, collectoren) hebben een weerstand. Hoe meer weerstand, hoe meer verlies (warmte). Hoe meer spanning, hoe hoger de snelheid. Vergelijk dit met een snelweg. De oplossing van Johan Cruijff voor het fileprobleem was een auto’s harder te laten rijden. Hoe hoger de snelheid, hoe meer auto’s er kunnen passeren.

Omzetten naar 230 volt

Een andere voordeel is dat een hogere spanning makkelijker om te zetten is naar 230 volt, zoals we dat in huis gebruiken. De omvormer zorgt er dus voor dat de spanning wordt verlaagd. Dit is te vergelijken met een adapter voor het opladen van een mobiele telefoon. Alleen zet een adapter de 230 volt om in een lager voltage.

Wattpiek per zonnepaneel

Voor de opbrengst van een zonnepaneel kijken we naar de Wattpiek. Hoeveel watt levert een zonnepaneel onder de meest ideale omstandigheden. 10 panelen van 300 Wattpiek leveren maximaal 3000 kWh. In Nederland ligt het gemiddelde opbrengst rond 90%. Hiermee komt de opbrengst per jaar uit op 2700 kWh.

Bereken hoeveel u kunt besparen

 

 

 

  Comment Section

  8 reacties op “Wat is de opbrengst van zonnepanelen?


  Door Buddy op 9 januari 2017

  Finding this post has anweersd my prayers


  Door singapore car insurance quotes op 9 maart 2017

  Just place the joint in your mouth but pretend you inhaled it by subtlely breathing through your nose, then take a long exhale through your nose also (for some reason, weed smoke doesn’t come out thick through the nose).  Plaats een reactie


  *


  Klik gerust eens door onze categorieën heen: