Bereken in 3 seconden hoeveel geld u kunt besparen. Klik op deze knop!
Bereken

“Ontdek hoe je duizenden euro's bespaart met groene energie

Ontvang gratis een persoonlijke rapport.

Page content

Omvormer zonnepanelen: definitie en uitleg

Omvormer zonnepanelen: definitie en uitleg

Een omvormer voor zonnepanelen zet opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Deze wisselstroom kan zelf gebruikt worden of worden terug geleverd aan de energiemaatschappij. De capaciteit van de omvormer moet goed aansluiten bij de capaciteit van uw zonnepanelen.

Stem uw omvormer af op uw situatie

Kies de omvormer die past bij uw zonnepanelen. Vermenigvuldig het wattpiek per paneel met het aantal zonnepanelen. Vermenigvuldig de uitkomst met circa 90%, om te corrigeren voor de ligging en hellingshoek van een gemiddelde woning in Nederland. U kunt uw correctiefactor vinden met behulp van de instralingtabel of de instralingschijf.

Voorbeeld:

U heeft 11 zonnepanelen met een capaciteit van 285 wattpiek. Met een correctiefactor van 90,7% levert een systeem per jaar 2843 kWh op.

Een te lichte omvormer

De ligging en de hellingshoek van u dak zijn zeer belangrijk bij de bepaling van de juiste omvormer. Een te lichte omvormer heeft als nadeel dat het vermogen wordt afgetopt. Het voordeel van een goedkopere omvormer is na circa twee jaar alweer verdwenen, omdat u eenvoudigweg niet meer stroom kunt opwekken dan de omvormer aankan.

Een te zware omvormer

De omvormer haakt af bij zijn maximum AC vermogen. Dit merkt u echter pas nadat het systeem is opgeleverd. Goedkoop wordt zo duurkoop. Een te zware omvormer is niet alleen te duur voor een systeem dat u aanschaft, maar heeft als nadeel dat deze later aangaat en eerder uitgaat. Ook schaduw heeft natuurlijk een grote invloed op de keuze van de omvormer. Zorg dus dat u zich goed laat adviseren.

Meerdere omvormers

Heeft u meerdere dakvlakken of hellingshoeken, dan is het raadzaam om meerdere omvormers te nemen. De zwakste schakel (zonnepaneel) bepaalt de kracht van de keten. Bij grote verschillen kunt u kiezen voor micro omvormers of voor meerdere MPP (Maximum Power Point) trackers.

MPP trackers

Een MPP tracker zoekt naar de combinatie van stroom en spanning waarbij het hoogste rendement wordt behaald. Iedere omvormer heeft minimaal een MPP tracker. De MPP verschuift zodra de lichtinstraling op de zonnepanelen en of de temperatuur verandert. Bij een situatie met meerdere hellingshoeken heeft u een omvormer nodig met meerdere MPP trackers.

Power optimizers

Sommige omvormers zorgen ervoor dat het verlies bij schaduw wordt beperkt tot circa 15%. Ook kunt u kiezen voor power optimizers. Een power optimizer is een intelligent kasje dat onder het zonnepaneel wordt geplaatst een power optimizer zorgt ervoor dat de energie-opbrengst van ieder zonnepaneel maximaal wordt gebruikt. Power optimizers kunnen worden gebruikt wanneer één of meerdere zonnepanelen tijdelijk last hebben van schaduw of vervuiling.

Power optimizers kunnen 25% meer rendement opleveren

Indien u geen tijdelijke schaduwobjecten heeft dan zal een meeropbrengst van power optimizers beperkt zijn. Wanneer u meerdere hellingshoeken gebruikt of wanneer er tijdelijk schaduw vorming is, dan kunnen power optimizers heel nuttig zijn. Power optimizers kunnen in theorie 25% meeropbrengst genereren.

Micro-omvormers

Micro-omvormers zetten de energie direct om in netspanning. De meeste micro omvormers zijn geschikt voor het aansluiten van een zonnepaneel. De afzonderlijke micro-omvormers worden aangesloten aan een busleiding, die achter de panelen langs loopt. Na het laatste paneel wordt deze leiding direct aangesloten in de meterkast. Over de busleiding  loopt ook vaak een signaal waarmee het mogelijk is om via een apart kastje de gegevens te bekijken van de verschillende micro-omvormers en de totale opbrengst van de zonnepanelen.

Slechte prestaties van een zonnepaneel hebben geen invloed op het totaal

De voordelen van micro-omvormers zijn dat de gelijkstroom (circa 48 volt) direct wordt omgezet naar 230 volt. U heeft dus niet een grote omvormer waarbij tot 1000 volt van de panelen komt. Het grootste voordeel van een micro omvormer is dat slechte prestaties van een paneel geen invloed hebben op de totale opbrengst van het systeem.

Micro-omvormers gaan vaak langer mee

Een ander voordeel van micro-omvormers is dat de garantietermijn kan oplopen tot 25 jaar. Gewone omvormers kennen in de regel een garantie van maximaal 10 jaar. Een systeem met micro-omvormers is eenvoudig uit te breiden. Wanneer er gewerkt wordt met een omvormer, dan zal bij een uitbreiding er vaak ook een andere omvormer moeten worden aangeschaft.

Micro-omvormers zijn duurder

Bij micro-omvormers is er geen single point of failure. Wanneer er een paneel uitvalt, dan zal de rest van het systeem blijven functioneren. Het nadeel van micro-omvormers is echter dat deze in de aanschaf vaak duurder zijn. Wanneer we echter rekening houden met een levensduur van 25 jaar voor micro omvormers en de levensduur van 10 jaar voor normale omvormers, dan kan dit prijsverschil worden opgeheven.

Kies een geschikte installateur

Ook is niet iedere installateur bekend met de installatie van micro-omvormers. Kijk ook of het zonnepaneel geschikt is voor een micro omvormer. Sommige micro-omvormers kunnen bijvoorbeeld niet worden aangesloten op een poly kristallijn zonnepaneel.

Koppel de omvormer aan het internet

Een goede omvormer heeft een ethernet aansluiting (IP verbinding) zodat u uw systeem kunt koppelen aan internet. Op deze manier kunt u online de prestaties van uw systeem monitoren. Dit is niet alleen leuk, maar bespaart u veel geld, bijvoorbeeld wanneer er een paneel stuk gaat. Zo kunt u direct ingrijpen. Eigenstroom.com monitort alle systemen en signaleert direct wanneer er iets aan de hand is. Wanneer u omvormer geen ethernet aansluiting heeft, dan kunt u vaak werken met een losse Bluetooth verbinding.

Omvormers met en zonder transformator

Omvormers worden zowel met als zonder transformator aangeboden. Omvormers zonder transformator hebben over het algemeen een hoger rendement. Deze worden vaak aangeboden als type TL (transformatorloos). Sommige panelen, zoals die van IKEA, mogen alleen op een omvormer met transformator worden aangesloten, omdat anders versnelde degeneratie optreedt.

Uw huidige hoofdaansluiting

Kijk bij uw keuze voor de omvormer ook naar uw huidige hoofdaansluiting. In Nederland worden hoofdaansluiting verzekerd met 25,35 of 40 A. Een groep moet een factor 1,6 lager zijn dan de hoofdaansluiting. Wanneer u hoofdaansluiting 40 A is, dan mag op een groep maximaal 25 A (40 : 1,6) worden aangesloten. Dit levert een maximaal vermogen van 25 A maal 230 volt is 5750 W.

Hoeveel decibel produceert een omvormer

Zorg dat u de omvormer op een koele plaats hangt. Omvormers maken een geluid bij het koelen wanneer er een ventilator inzit. Ook omvormers met een convectiekoeling hoort u. Bekijk vooraf de specificaties van de omvormer hoeveel decibel er wordt geproduceerd.

Het monitoren van zonnepanelen kan op verschillende manieren:

 1. Via Bluetooth kunt u de omvormer uitlezen op uw PC of tablet. Omdat het signaal vaak niet krachtig genoeg is levert dit storingen op belangrijke nog is dat u niet via internet de omvormer kan uitlezen.
 2. U kunt u omvormer uitlezen via een ethernet kabel. Vier eeneb of een website kunt u dan de prestaties van uw zonnepanelen in de gaten houden. Dit is de meest stabiele vorm. Niet alle fabrikanten bieden echter ethernet aan.
 3. Het uitlezen van uw monitor kan vaak ook via wifi. Het voordeel is dat dus geen aparte kabel hoeft te trekken.
 4. Het uitlezen kan ook via een USB-poort. Het nadeel is dat u deze dus alleen bij de omvormer het uitlezen.
 5. Het uitlezen van de omvormer kan bij de nieuwste generatie omvormers ook via een ingebouwde webserver. U maakt dan via uw eigen netwerk een verbinding met de omvormer.

Vijf jaar of 10 jaar garantie

De meeste fabrikanten geven een garantie van vijf jaar op de omvormer. Vaak kun je hierbij de garantie uitbreiden tot 10 jaar. U betaalt voor deze extra verzekering, die natuurlijk alleen zinvol is wanneer de omvormer tussen vijf en 10 jaar kapot gaat.

Vergelijk diverse aanbieders

Vergelijk diverse offertes voor dat u een keuze maakt voor een omvormer. Eigenstroom.com werkt met een laagste prijs garantie. Zo weet u dat u nooit teveel betaald.

 

Bereken hoeveel u kunt besparen

 

 

 

  Comment Section

  2 reacties op “Omvormer zonnepanelen: definitie en uitleg


  Door ShawnBiggie op 6 juli 2018

  Hello blogger, i’ve been reading your posts
  for some time and I really like coming back here.

  I can see that you probably don’t make money on your website.
  I know one cool method of earning money, I think you will like it.
  Search google for: dracko’s tricks


  Door BestAlyce op 28 oktober 2018

  I have noticed you don’t monetize your blog, don’t waste your traffic, you can earn extra bucks every month.
  You can use the best adsense alternative for any type of
  website (they approve all websites), for more info simply
  search in gooogle: boorfe’s tips monetize your website

  Plaats een reactie


  *


  Klik gerust eens door onze categorieën heen: