Bereken in 3 seconden hoeveel geld u kunt besparen. Klik op deze knop!
Bereken

“Ontdek hoe je duizenden euro's bespaart met groene energie

Ontvang gratis een persoonlijke rapport.

Page content

article content

Zonnepanelen nemen enorme vlucht

Zonnepanelen bestaan al meer dan 100 jaar. De eerste zonnecel zag het licht in 1883. Onder andere Albert Einstein deed onderzoek naar het foto-elektrisch effect en kreeg hiervoor zelfs de Nobelprijs. NASA gebruikte zonnepanelen om energie op te wekken in de ruimte. Zonnepanelen lijken nu eindelijk ook in de rest van de wereld door te breken.

Zonnecellen een onuitputtelijke bron van energie

Al in 1954 schreef de New York Times dat zonnecellen mogelijk zouden leiden tot een onuitputtelijke bron van energie. Tot voor kort was zonne-energie weggelegd voor een enkeling of het gebruik in rekenmachinetjes.

Zonnepanelen steeds goedkoper

Zonnepanelen waren lange tijd nog bijzonder kostbaar en leverde weinig rendement. De eerste grote zonneparken werden rond 2001 gebouwd. Door de schaalvoordelen werden de zonnepanelen steeds goedkoper en kwam zonne-energie ook binnen het bereik van het grote publiek.

Geld en milieu besparen

Steeds meer daken kleuren nu blauw of zwart. Deze ontwikkeling is niet meer te stuiten. Met zonnepanelen valt ontzettend veel geld te besparen. Maar dat niet alleen. Ook zorgen zonnepanelen ervoor dat het milieu wordt gespaard. Zo blijft er nog wat over voor de volgende generaties. Bovendien draagt ook bij aan onze gezondheid door minder roet- en smogvorming. Kortom van grijs en duur naar groen en goedkoop

De betaalde btw terug vragen

Ondanks de afschaffing van de verschillende subsidies op zonnepanelen, blijft het voor veel particulieren interessant om over te stappen op zonne-energie. Onder andere door het terugvragen van de betaalde btw. Met zonnepanelen op je eigen dak word je eigenlijk energieleverancier. Daardoor kun je je aanmelden als btw ondernemer en de betaalde btw terug vragen.

Europees Hof

Het Europees Hof heeft een uitspraak gedaan dat de btw die is betaald, kan worden teruggevraagd. Voorwaarde is bijvoorbeeld dat u regelmatig en tegen een vergoeding stroom levert aan een energiebedrijf.

Geïntegreerde zonnepanelen

De zonnepanelen mogen niet tegelijkertijd dienen als dakbedekking. Als zonnepanelen tegelijkertijd dienen als dakbedekking (zogenoemde geïntegreerde zonnepanelen) dan kan een derde van de btw wordt er gevraagd.

Prijs zonnepanelen in neerwaartse spiraal

Door deze regeling is de aanschaf van zonnepanelen bijzonder interessant. Mede hierdoor is de prijs van zonnepanelen in een neerwaartse spiraal terecht gekomen. Steeds meer huishoudens maken gebruik van zonnepanelen, waardoor ze goedkoper geproduceerd kunnen worden, waardoor er nog meer huishoudens gebruik van gaan maken, enzovoort.

Kosten per kilowattuur

In een minuut geeft de zon meer energie dan de gehele mensheid nodig heeft in vier jaar. Voorlopig kunnen we dus nog wel even vooruit met zonne-energie. Ook worden zonnepanelen steeds beter. De moderne zonnepanelen gaan minimaal 30 jaar mee. Hierdoor dalen de kosten per kilowattuur steeds verder. Ook wordt de levensduur van een dak verlengd. Het lijkt dus slechts een kwestie van tijd voordat ieder dak voorzien is van zonnepanelen.

Tesla als accu

Zonnepanelen zullen ook steeds vaker onderdeel gaan uitmaken van een compleet systeem zoals stroomopslag. De Tesla voor de deur wordt overdag opgeladen en ‘s avonds dienen de accu’s om tv te kijken.

Ideale mix van factoren

Door de steeds lagere kosten, het steeds hoger rendement, de toegenomen kwaliteit, de wens om steeds schoner te produceren, zelfvoorzienend te zijn en minder afhankelijk te zijn van bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Rusland, groeit de interesse in zonne-energie.

Rendement op zonnepanelen

Het rendement op zonnepanelen is het moment vele malen hoger dan op een spaarrekening. Ook dit draagt bij aan het succes van zonnepanelen. Eind 2013 werden 162.000 zonnestroominstallaties geteld. Eind 2015 lijkt dit aantal te zijn verdubbeld tot 304.068 met een totaal vermogen 1525 megawatt in het PIR register. Ook zien we steeds vaker zonnepanelen verschijnen op openbare gebouwen.

Het grootste zonnestroomdak van Europa

Een mooi voorbeeld is het Centraal Station van Rotterdam. In 2014 het grootste zonnestroomdak van Europa gerealiseerd. Er werden installatie geplaatst met een totale jaaropbrengst van 350 megawattuur. De stroom die hiermee wordt opgewekt is voldoende voor circa 100 huishoudens. Zelfgeproduceerde stroom worden ook gebruikt voor de roltrappen de liften en de verlichting van het station.

Het eerste zelf verlichte fietspad de wereld

Een ander mooi voorbeeld is het Van Goghfietspad in Eindhoven. Dit is het eerste zelf verlichte fietspad de wereld. Hij wordt verlicht met duizenden steentjes die overdag worden opgeladen met zonne-energie en ‘s avonds oplichten. De ontwerper hiervan, Daan Roosegaarde, ontwierp eerder een lichtgevende weg in Oss. Op de N329 zijn in april 2016 wegmarkeringen geïnstalleerd die overdag gebruikmaken van het licht en het ‘s nachts weer afgeven. Niet alleen de kosten gaan omlaag, het milieu wordt gespaard, het comfort wordt verhoogd en de verkeersveiligheid wordt verbeterd dankzij zonne-energie.

Verdubbeling zonnepanelen per jaar

In 2013 kwam net 1% van onze stroom uit zonnepanelen. Sommige deskundigen beweren nu dat over 12 jaar die de 100% kan zijn. Het gaat dus hard met zonne-energie. Elk jaar verdubbelde de hoeveelheid stroom die wereldwijd met zonnepanelen wordt opgewekt. De stroombehoefte neemt wereldwijd nog steeds sterk toe. Onder meer door de opkomst van elektrische auto’s.

Sterke prijsdalingen

Dit jaar verbruikt de wereld zo’n 24.061 Terrawattuur aan stroom. Daarvan wordt op dit moment 255 Terrawattuur gegenereerd door zonne-energie. Circa 1%. Door de sterke prijsdalingen verdringt dit de fossiele brandstoffen. Ondanks de dalende olieprijzen kiezen steeds meer mensen voor zonne-energie. Niet alleen weten we dat de olievoorraden vroeg laten uitgeput, afhankelijk zijn van het Midden-Oosten en Rusland is ook riskant.

In 2050 circa 20.000 Terrawattuur

Het Zwitserse UBS, een van de grootste banken ter wereld, heeft berekend dat we, als we uitgaan van het droomscenario, in 2050 circa 20.000 Terrawattuur van de 40.000 Terrawattuur kunnen halen in zonne-energie. Hiervoor zou circa 160.000 km² aan zonnepanelen nodig zijn. Dat is vier keer de oppervlakte van Nederland. Maar slechts 0,13% van alle landoppervlak van de wereld.

Goedkopere stroom

Hiervoor zijn duizenden miljarden aan investeringen nodig. Maar met dat geld wordt goedkopere stroom gemaakt dan uit kolen en andere centrales, zoals kerncentrales die ook niet zonder gevaar zijn zoals we hebben gezien in Fukushima.

UBS heeft het rapport opgesteld omdat zij van mening zijn dat de financiële wereld en de energiesector zonne-energie nog altijd onderschat. Het succes van zonnepanelen verrast al vele jaren vriend en vijand. Voorlopig lijkt het einde hiervan nog niet in zicht.

 

 

 

 

Comment Section

0 reacties op “Zonnepanelen nemen enorme vlucht

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: