Bereken in 3 seconden hoeveel geld u kunt besparen. Klik op deze knop!
Bereken

“Ontdek hoe je duizenden euro's bespaart met groene energie

Ontvang gratis een persoonlijke rapport.

Page content

article content

Zonnepanelen, hoe werkt dat nou?

Zonnepanelen zetten fotonen, daglicht bestaat uit een aaneengesloten stroom fotonen, om in elektronen (elektriciteit). Des te zonniger het is, des te meer elektriciteit de panelen produceren. Vervolgens gaan de elektronen als gelijkstroom van de panelen naar een kastje in uw huis, dit is de  omvormer. In deze omvormer wordt de gelijkstroom omgezet in wisselstroom, hetzelfde als netstroom. Vanaf nu kan het gebruikt worden voor bijvoorbeeld de televisie en andere elektrische apparaten.

Terugleververgoeding

Een meter en/of een app houdt bij hoeveel stroom de zonnepanelen produceren. De zonne-energie die niet gebruikt wordt, gaat in veel gevallen via de meter het elektriciteitsnet op. Energiebedrijven verrekenen dit dan met uw stroomverbruik. Dit heet ook wel salderen. Als u meer stroom produceert dan u verbruikt, krijgt u een terugleververgoeding. Uw energieleverancier betaalt u dan geld terug.

Hoeveel elektriciteit levert een zonnepaneel op?

De hoeveelheid opgewekte zonne-energie is afhankelijk van het piekvermogen van een zonnepaneel, de lichtinstraling en de temperatuur. Door hogere temperaturen dalen de stroomopbrengsten van zonnepanelen. Daardoor zijn de opbrengsten in het voorjaar juist vaak hoger dan in de zomermaanden.

Wattpiek

Wereldwijd stelt elke fabrikant de maximale stroomopbrengst van zonnepanelen vast. Die wordt overal hetzelfde gemeten en uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Stel: u heeft een zonnepaneel gekocht van 285 Wp. De optimale stroomopbrengst per jaar is: 285 x 0,88 x 1000 = 251 kWh.

Wanneer is een huis geschikt voor zonne-energie?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren:

Ligging van de zonnepanelen

Zonnepanelen leveren de meeste stroom wanneer ze op het zuiden zijn gericht. Ze vangen dan het meeste zonlicht. Een dak met een oriëntatie tussen zuidoost en zuidwest is prima. Een dak op het noorden is met de huidige techniek nog ongeschikt.

Helling van de zonnepanelen

Een geschikte hellingshoek van een dak ligt tussen twintig en zestig graden. De optimale hellingshoek is 35 graden. Bij andere hellingshoeken is het rendement iets lager. Een plat dak is ook prima geschikt. De panelen worden dan schuin geplaatst. De constructie voor zonnepanelen op een plat dak wordt verzwaard. Vraag uw leverancier of het dak het extra gewicht kan dragen.

Schaduw

Zonnepanelen hebben direct licht nodig om goed stroom te kunnen maken. Ze kunnen daarom het beste liggen op een dak dat voor het grootste deel van de dag schaduwvrij is. Dit is belangrijk, want schaduw op één zonnepaneel beïnvloedt de opbrengst van het hele systeem nadelig, wanneer de panelen in serie zijn geschakeld.

Voordelen van een serieschakeling

het in serieschakeling van zonnepanelen is te vergelijken met batterijen. Een batterij die met de min pool op de pluspool van de volgende batterij wordt aangesloten levert twee keer zoveel stroom. Zo werkt het ook met zonnepanelen. Een zonnepaneel van 33 volt kan een serie met 14 andere zonnepanelen 15 maal 33 volt 495 volt produceren. Voordelen zijn:

 • de omvormers zijn goedkoper. Een stringomvormer is goedkoper dan micro-omvormer.
 • Een hoger rendement.
 • Makkelijk vervangbaar
 • makkelijk te upgraden (software/hardware)

Nadelen van serieschakeling:

 • schaduw, vuil schaduw of een kapot paneel in de serie heeft nadelige gevolgen op de totale opbrengst van de zonnepanelen.
 • Je kunt niet de opbrengst per zonnepaneel bekijken. Als een zonnepaneel kapot is, kom je daar dus moeilijker achter.
 • Beperkingen bij verschillende oppervlakken.

In plaats van het in serieschakeling van de zonnepanelen, kunnen we deze zonnepanelen ook parallel schakelen. Hiervoor gebruiken we dan een micro omvormer.

Voordelen van micro-omvormers:

 • je behaalt een maximale opbrengst per zonnepaneel
 • je hebt inzicht in de opbrengst per paneel
 • een hogere veiligheid
 • Lange garanties
 • verschillende dakoppervlakken (onbeperkte ontwerpmogelijkheden)

Nadelen van micro-omvormers:

 • micro-omvormers zijn relatief duur
 • grotere kwetsbaarheid (de elektronica ligt onder het paneel en is onderhevig aan diverse weersomstandigheden)
 • veel warmte onder het zonnepaneel
 • een lager maximaal rendement
 • moeilijk vervangbaar

Naast stringomvormers en micro-omvormers kennen nog een tussenvorm: optimizers.

Voordelen van optimizers:

 • je behaalt een maximale opbrengst per zonnepaneel
 • je hebt inzicht in de opbrengst per paneel
 • het is veiliger
 • het is makkelijk te upgraden (software/hardware)
 • vaak lange garanties
 • verschillende dakoppervlakken (onbeperkte ontwerpmogelijkheden)

Nadelen van optimizers:

 • micro-omvormers zijn relatief duur
 • kwetsbaarheid (de elektronica ligt onder het paneel en is onderhevig aan diverse weersomstandigheden, wel 75% minder elektronica dan bij micro-omvormers)
 • veel warmte onder het zonnepaneel
 • een lager maximaal rendement
 • moeilijk vervangbaar

De keuze voor serie schakeling, parallelschakeling of een optimizers hangt af van de situatie. Wanneer bijvoorbeeld last heb van schaduw, verschillende dakoppervlakken of je wil verschillende zonnepanelen combineren, dan kunnen optimizers en micro-omvormers worden gebruikt.

Optimizers hebben dan het voordeel dat er minder elektronica op het dak ligt.

Zonnepanelen gemaakt van zand

De belangrijkste grondstof voor zonnepanelenzand. Zand is onbeperkt beschikbaar. Het moet alleen nog wel bewerkt worden tot silicium. Silicium wordt ook gebruikt bij computerchips. De naam silicon valley , komt van silicium, en verwijst naar deze computerchips. Silicium heeft foto-elektrische eigenschappen.

Kristallen

Het verwerken van heel fijn zand (silicazand) is een ingewikkeld proces. Het silica zal wordt verhit op extreem hoge temperaturen, waardoor een groot kristal wordt gevormd. Samen met boor (boor of borium) wordt de kristal opnieuw verhit waardoor een dikke glimmende massa ontstaat. Deze kristallen zijn te zien op de zonnepanelen.

Positieve en negatieve lading

Door het opruwen wordt de oppervlakte vergroot. Hierdoor kan de cel meer licht opnemen. Door het aanbrengen van dunne metalenstrips krijgt de cel een positieve en negatieve lading. Net als bij een batterij. Zonnecellen worden nu met elkaar verbonden. Het zonnepaneel wordt afgewerkt met een glasplaat en een alle aluminium lijst. Na het aanbrengen van een aansluitdoos is het zonnepaneel klaar voor gebruik.

Monokristallijn

we onderscheiden twee typen zonnepanelen: monokristallijne en polykristallijn. Dit is afhankelijk van het productieproces. Monokristallijne hebben een constante kleur. Deze zonnepanelen opgebouwd uit één kristal hebben de hoogste opbrengst van alle zonnepanelen. Omdat bij de productie van monokristallijn kostbaar silicium verloren gaat, zijn deze cellen duurder bij aanschaf.

Polykristallijn

Polykristallijnen cellen zijn blauw van kleur. Door het flake effect, kennen polykristallijnen zonnepanelen een lagere opbrengst. Deze zonnepanelen zijn goedkoper en eenvoudiger te maken en worden daarom veel toegepast. Veel mensen vinden de blauwe zonnepanelen ook minder mooi.

Comment Section

0 reacties op “Zonnepanelen, hoe werkt dat nou?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: