Bereken in 3 seconden hoeveel geld u kunt besparen. Klik op deze knop!
Bereken

“Ontdek hoe je duizenden euro's bespaart met groene energie

Ontvang gratis een persoonlijke rapport.

Page content

article content

Zonnecollectoren: definitie en uitleg

Zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte. Deze warmte kan worden gebruikt voor het verwarmen van ruimtes of water. Zonnecollectoren worden ook gebruikt om het grondwater onder een gebouw te verwarmen, waarmee in de winter het gebouw kan worden verwarmd. Zonnecollectoren moet niet worden verward met zonnepanelen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit.

Een zonnecollector werkt vrij eenvoudig: de zon verwarmt een voorwerp, vaak gemaakt van metaal, waar een vloeistof doorheen stroomt, waarna de warmte wordt afgevoerd. De meest gebruikte zonnecollector is een vlakkeplaatcollector.

Een vlakkeplaatcollector bestaat uit een zwarte plaat, de absorber, die wordt afgedekt met een glazen plaat. De glazen plaat werkt als een broeikas. Door de isolerende bak wordt de warmte goed vastgehouden. Aan de achterkant van de absorber worden leidingen geplaatst waardoor water stroomt. De leidingen voeren het warme water af naar een boiler, die het warme water opslaat.

Een zonnecollector samen met een warmwaterboiler wordt een zonneboiler genoemd. Zonneboilers werken volgens hetzelfde principe als een tuinslang die in de zon wordt gelegd. Wanneer de temperatuur van de buizen hoger is dan in de boiler, dan wordt een pomp aangezet. Een zonnecollector van circa 2 m² is in staat om dagelijks een 100 liter boiler te verwarmen.

Zelfs in de winter kan met een beperkt aantal uren zonlicht op deze manier water worden opgewarmd. Naverwarming kan worden gebruikt wanneer het water niet warm genoeg wordt. Jaarlijks kan op deze manier circa 100 m³ aardgas worden bespaard per circa 3 m² zonnecollectoren. Terugloop/leegloopsystemen worden al geleverd voor enkele honderden euro’s.

Naast vlakkeplaatcollector worden tegenwoordig steeds vaker vacuümbuiscollectoren gebruikt. Vacuümbuiscollectoren kunnen water van een hogere temperatuur produceren. Bij lage buitentemperaturen en voldoende zon, is extra verwarming niet meer nodig. Vacuümbuiscollectoren werken volgens het principe van een thermosfles. Twee glazen buizen worden van elkaar gescheiden door een vacuüm. Vacuümbuiscollectoren zijn echter duurder dan vlakkeplaatcollectoren.

Bereken hoeveel u kunt besparen

Ontdek hoe je duizenden euro’s bespaart met groene energie.

 

 

 

Comment Section

0 reacties op “Zonnecollectoren: definitie en uitleg

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: