Bereken in 3 seconden hoeveel geld u kunt besparen. Klik op deze knop!
Bereken

“Ontdek hoe je duizenden euro's bespaart met groene energie

Ontvang gratis een persoonlijke rapport.

Page content

article content

Vulfactor: wat is het en waarom is het belangrijk?

De vulfactor geeft het rendementsverlies van een zonnepaneel. In de praktijk ligt dit tussen 0,7 en 0,8. Hoe hoger de vulfactor, hoe minder rendementsverlies. De vulfactor geeft de verhouding weer tussen het vermogen van het zonnepaneel en het theoretisch maximale vermogen. Hoe hoger de vulfactor, hoe minder weerstand en hoe hoger de kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer een paneel mee gaat.

De vulfactor wordt als volgt berekend:

(vmp *imp)/(voc*isc)

waarbij:

vmp: voltage bij MPP

imp: stroom bij MPP

VOC: voltage bij MPP

isc: kortsluit stroom

MPP: maximale power punt

Hoe hoger de vulfactor hoe beter

Een vulfactor onder 70% is slecht, boven 80% is uitstekend. Een vulfactor tussen 70% en 75% is redelijk en tussen 75% en 80% is goed. Hoe komt dat nou?

Hoe meer weerstand, hoe hoger de temperatuur

Zonnecellen zijn gemaakt van silicium. Silicium geeft een constante spanning af. Als de temperatuur stijgt, stijgt de weerstand.  Door het stijgen van de weerstand, stijgt de temperatuur, waardoor de weerstand toeneemt, waardoor de temperatuur nog verder oploopt, et cetera et cetera.

Vulfactor

Inwendige weerstand loopt op

De inwendige weerstanden lopen na verloop van jaren steeds verder op. Wanneer er geen inwendige weerstand zou bestaan, dan zou de spanning altijd hetzelfde blijven, hoeveel stroom je ook afneemt.

Daling van het MPP

Door de inwendige weerstand in de zonnecellen wordt het MPP bepaalt. Na enkele jaren en door temperatuursverhogingen stijgt de inwendige weerstand. Daarmee wordt ook het MPP verplaatst. Het vermogen neemt af door de daling van het MPP.

MPP tracker

Het Maximale Power Point is het punt op de IV-curve waarbij het geleverde vermogen maximaal is. Een omvormer is uitgerust met een MPP tracker om voortdurend het maximale vermogen te bepalen. Dit maximale punt is afhankelijk van de omstandigheden en varieert daarom constant. De stroom varieert met de hoeveelheid licht die er op valt.

Veel inwendige weerstand leidt tot een lage vulfactor

Als de vulfactor laag is, lager dan 0,70, dan is er veel inwendige weerstand. En deze weerstand wordt steeds hoger.  Dit is te vergelijken met het dichtslibben van aderen. Hoe minder bloed, hoe minder energie. Hoe lager de energie, hoe minder bloed, hoe lager de energie. Et cetera et cetera.

Bereken hoeveel u kunt besparen

Ontdek hoe je duizenden euro’s bespaart met groene energie.

 

Comment Section

0 reacties op “Vulfactor: wat is het en waarom is het belangrijk?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: